
Letter Ruling: November 1, 1985 
 
This is in reply to your letter of April 10 asking whether a public employer may make an 
agreement with its employees under either section 7(b)(1) or section 7(b)(2) of the Fair Labor 
Standards Act (FLSA). We regret that the volume of correspondence which we have received as 
a result of the decision by the U.S. Supreme Court in Garcia v. San Antonio Metropolitan 
Transit Authority et al. (Garcia), 105 S. Ct. 1005 (February 19, 1985), has not permitted us to 
respond sooner.  
 
Section 7(b) of FLSA provides that:  
 
No employer shall be deemed to have violated subsection (a) (overtime compensation after 40 
hours of work in a workweek) by employing any employee for a workweek in excess of that 
specified in such subsection without paying the compensation for overtime employment 
prescribed therein if the employee is so employed— 
 

(1) In pursuance of an agreement, made as a result of collective bargaining by representatives 
of employees certified as bona fide by the National Labor Relations Board (NLRB), 
which provides that no employee shall be employed more than 1,040 hours during any 
period of 26 consecutive weeks, or 

(2) In pursuance of an agreement, made as a result of collective bargaining by representatives 
of employees certified as bona fide by the NLRB, which provides that during a specified 
period of 52 consecutive weeks the employee shall be employed not more than 2,240 
hours and shall be guaranteed not less than 1,840 hours (or not less than 46 weeks at the 
normal number of hours worked per week, but not less than 30 hours per week) and not 
more than 2,080 hours of employment for which he or she shall receive compensation for 
all hours guaranteed or worked at rates not less than those applicable under the agreement 
to the work performed and for all hours in excess of the guaranty which are also in excess 
of the maximum workweek applicable to such employee under subsection (a) or 2,080 in 
such period at rates not less than one and one-half times the regular rate at which he or 
she is employed; and if such employee receives compensation for employment in excess 
of 12 hours in any workday, or for employment in excess of 56 hours in any workweek, 
as the case may be, at a rate not less than one and one-half times the regular rate at which 
he or she is employed.  

 
You ask specifically whether public employers and employee representatives who have been (1) 
voluntarily recognized by the public employers, or (2) certified by a State public employment 
board, can enter into agreements to employ individuals under the partial overtime pay 
exemptions provided by sections 7(b)(1) and 7(b)(2) of FLSA. 
 
We have been advise by the NLRB that it has the authority to process petitions from labor 
organizations of government employees seeking certification as “bona fide” for purposes of 
sections 7(b)(1) and 7(b)(2) of FLSA. Petitions for such certification should be filed in an 
appropriate NLRB Regional Office where they will be processed and forwarded to the Board in 
Washington, D.C., which will make the decision whether or not to issue certification. 



Therefore, if the tests for exemption under section 7(b)(1) and 7(b)(2) are met and the public 
employee labor organization is certified as “bona fide” by the NLRB, the public employees 
covered by the “agreement” are eligible for such exemption.  
 
Certification by the NLRB is a statutory requirement for an “agreement” to be valid under 
sections 7(b)(1) and 7(b)(2) of FLSA. The Act makes no provision for exemption to this 
statutory requirement. Such certification can be a relatively routine matter, initiated by a letter of 
request to the Board.  
 
Although the above answers your question, the following information may be of interest.  
 
The hours limitation under section 7(b)(1) of FLSA must be for not more than 1,040 hours 
during the particular 26-week period. This is an absolute maximum hours limitation beyond 
which the employees may not work without becoming eligible for overtime pay after 40 hours of 
work for all workweeks during the 26-week period. It is possible for an employer to work 
employees during the specified 26-week period for less than 1,040 hours, e.g., 800 hours, if the 
employees are paid time and one-half after 12 hours of work in a day or 56 hours of work in a 
week, whichever results in the greater amount of overtime pay. However, any further exemption 
from overtime pay pursuant to section 7(b)(1) of FLSA would be prohibited until 6 months have 
elapsed after the specified 26-week period has ended.  
 
Under section 7(b)(2) of FLSA there are three statutory tests. First, only employees employed 
pursuant to a collective bargaining agreement between an employer and a union certified as bona 
fide by the NLRB may be compensated under the provisions of this section. Second, the 
participating employees must be guaranteed annual employment and the agreement must specify 
the period of 52 consecutive weeks which is applicable. And third, the agreement may guarantee 
a specified number of hours of work in a 52-week period or it may guarantee a specified number 
of hours of work per a specified number of workweeks in a 52-week period. Where the 
agreement specifies a number of hours of work in a 52-week period, the number of hours 
guaranteed may not be less than 1,840 nor more than 2,080 hours. Finally, where the agreement 
specifies a number of hours of work per a specified number of workweeks, the number of 
workweeks guaranteed may not be less than 46 and the number of hours guaranteed per 
workweek may not be less than 30. It is also important to note that under this alternative 
guarantee, the maximum number of hours guaranteed may not exceed 2,080 hours in the 52-
week period.  
 
In order to have the section 7(b)(2) exemption remain operative, no employee may be employed 
in excess of 2,240 hours in the 52-week period. This is a condition precedent to the exemption. 
In those instances where an employer has employed an employee in excess of 2,240 hours in the 
52-week period, the employer must recompute the earnings of such employee for each workweek 
within the 52-week period and pay statutory overtime pay for each hour, or part thereof, worked 
in excess of 40 in the workweek. However, all straight-time and overtime pay previously paid 
under the terms of section 7(b)(2) of FLSA may be credited against the amount of wages found 
due an employee as a result of any such recomputation. Any hours paid for but not worked, such 
as vacation or sick time, are excluded from the 2,240-hour count.  
 



There are four recognizable maximum hours standards that may come into play under a section 
7(b)(2) type agreement. However, the overtime pay standard is applied uniformly throughout at a 
rate of not less than one and one-half times the employee’s regular rate of pay. The regular rate is 
the agreed upon rate specified in the agreement which may not be less than the statutory 
minimum wage. 
 
The first maximum hours standard is that which requires overtime pay after 12 hours of work per 
day or 56 hours of work per week. This standard must be complied with in all workweeks up 
until the time that the number of hours guaranteed, on either (1) a total number of hours of work 
in a 52-week period basis, or (2) a specified number of hours per a specified number of 
workweeks basis, have been worked. The number of hours guaranteed may not exceed 2,080 in a 
52-week period on either basis. Where the hours guaranteed for a 52-week period are less than 
2,080, overtime pay must be paid for all hours worked over 40 in a workweek after the 
guaranteed number of hours have been worked. This is the second maximum hours standard.  
 
The third maximum hours standard requires overtime pay for each and every hour worked in 
excess of 2,080 hours up to and including 2,240 hours, regardless of the number of hours 
guaranteed or the basis used to determine the guarantee.  
 
Finally, the fourth maximum hours standard of section 7(b)(2) of FLSA is that which requires 
overtime pay for all hours worked over 40 in a workweek in all workweeks within the 52-week 
period because of the fact that the employee worked in excess of 2,240 hours in the 52-week 
period. 
 
Section 516.20 of 29 CFR Part 516, copy enclosed, requires employers to file copies of any 
agreements under section 7(b)(1) or 7(b)(2) with the Administrator within 30 days after such 
agreements have been made. This enables the Wage and Hour Division to have a record of the 
agreements and also to examine them for conformity to the Act. 
 
We trust that the above is responsive to your inquiry. 

/s/ Herbert J. Cohen 
Deputy Administrator 

 


